Vanlige sportsskader

Vanlige sportsskader

Det er ikke rent uvanlig at man skader seg når man er utøver i en sport, men noen sportsgrener skiller seg betraktelig ut som høyere risiko, større potensielt skadeomfang og risikable sporter. Man kan ikke sidestille sjakk og fotball, eller cricket og sprangridning når man snakker om skaderisiko; sportene medfører seg naturlige potensielle farer som følge av aktivitetsnivået, redskapene man bruker og underlaget man spiller på.

Tennis

Denne sporten har bidratt med sitt navn til en kjent idrettsskade som kjennes som Tennisalbue. Smertene ved denne skaden starter i benet på utsiden av albuen og forplanter seg i musklene utover i armen mot håndleddet; den oppleves som sviende smerte og ømhet i muskelfestet. Årsaken til skaden er som oftest overbelastning av muskler og sener i underarmen, som kan være resultat av gjentagende bevegelser over tid. Selv om det kan høres ut som at Tennis står for mesteparten av denne skaden, er det faktisk tastaturbruk og hobbysnekring som er de verste årsakene til denne skaden.

Fotball

Fotball

Når man ser på fotball, forstår man hvorfor det kan oppstå mye skader i denne sporten. Det er ikke nødvendigvis en kontaktsport, men mange av skadene oppstår allikevel under kontakt mellom spillerne. Under taklinger kan man falle og slå hodet, tenner, nese og så videre; man kan brekke ben og vrikke ankler. Man kan rett og slett pådra seg mange stygge skader i en sport som først og fremst handler om å løpe fortest og sparke en ball med mest treffsikkerhet. En fotballspiller må kunne vri seg fort rundt, løpe fort fra stillestående og klare å navigere seg i høy hastighet, og nettopp her oppstår også en del skader. Strekkskader, kramper og forstuinger skjer ofte i disse sammenhengene.

Sprangridning

Det er en grunn til at det er påbudt med ridehjelm i hestesporten, for det er mange og store hodeskader man kan pådra seg når man faller av en hest. Det sies i hestesporten at man ikke er en god rytter før man har falt av minst 100 ganger, og det er kanskje ikke helt bokstavelig, men det ligger noe sannhet i det allikevel. For å bli en god rytter, god nok til å konkurrere på internasjonalt nivå, må man legge inn mange tusen timer på hesteryggen, og underveis vil man oppleve å falle av en gang iblant. Barn under 16 år må også ri med sikkerhetsvest for å beskytte ryggsøylen mot skader. Å falle av en hest fra halvannen meters høyde i fart, eller på vei over et hinder, kan gjøre stor skade for rytteren, men heldigvis er det mindre alvorlige skader som dominerer sporten. Mest vanlig er ribbeinsbrudd og hjernerystelser, og selv om det er svært smertefullt er det som oftest ikke livstruende.

Uansett hvilken sport man velger vil man finne potensielle idrettsskader, og man bør alltid følge det gjeldende lovverket for å beskytte seg selv. Varm godt opp før alle treninger og konkurranser, bruk det nødvendige sikkerhetsutstyret og lytt til kroppen hvis den sier stopp.