Tour de France 2020

Sesongen er nesten ikke ferdig engang og rytterne ferdige med å restituere seg, før neste års rute og etapper kommer opp og skal diskuteres og omtales. Det er selvfølgelig en stor overdrivelse da mange ryttere har kjørt mange løp etter dette. Jeg snakker om Tour de France og neste års løype. Den ble offentliggjort allerede nå i oktober. Og neste års ritt vil bli en del ulik mange av de tidligere utgavene. Mye tyder på at sporten bare blir hardere og hardere for å skille ut de som er aller best.

Etappene

Ikke mange ting var lekket ut på forhånd, men et par ting var man helt sikker på. Noe som var blitt offentliggjort og noe av tradisjon. Det som var bekreftet av ASO (de som styrer hele rittet som organisasjon) var at de to første etappene skulle starte og avsluttes i Nice. Og den tredje etappen skulle starte i den samme byen, men så skulle rittet bevege seg videre rundt i Frankrike som vanlig. Og slik var det mange rykter om ulike byer som skulle være med som start og mål byer, samt alle de forskjellige stedene som skulle passeres i løpet av rittet. Og selvfølgelig er det som alltid stor diskusjon rundt hvilke fjelloverganger som skal være med. Skal man bare sykle over her, eller skal man ha målgang på toppen her? Slik går alltid diskusjonene i dagene før generaldirektør for Tour de France Christian Prudhomme skal offentliggjøre neste års rute. Du hadde neppe blitt millionær heller dersom du satte pengene dine på at rittet skulle avsluttes opp Champs-Élysées i Paris etter tre uker. Og det ble selvfølgelig fasiten også når ruten ble gjort offentlig.

NICE

Hardt løp

Det blir ikke mye hvile for å sykle seg i form i neste års utgave av Tdf. Det «braker» løs allerede på de første etappene. Allerede på den fjerde etappen kommer den første avslutningen på toppen av Orcières-Merlette. Og videre går det kun til den sjette etappen før neste topp avslutning kommer på Mont Aigougal. Men det går ikke helt til fjerde og sjette etappe før det skal sykles oppover. Allerede på den andre etappen skal de over blant annet Col de Turini som har en stigning på nesten 7,5 prosent i snitt over nesten 15 kilometer! Slik fortsetter det gjennom begge de to velkjente fjellkjedene. Totalt sett så er det veldig mye fjell i 2020 års utgaven av Tour de France.

Den stille og forholdsvis rolige åpningen med en kortprolog er borte, tempo etappene som enkelte ryttere nesten ser på som hviledager er borte. Av tempo er det kun en fjelltempoetappe og det er absolutt ingen hviledag! Da skal rytterne opp La Planche des Belles Filles. Og denne etappen kommer ikke før den nest siste dagen av rittet.

Deltakere

Selv om rittet er årets hoved ritt for veldig mange, så er neste års ritt såpass hardt at jeg faktisk begynner å spekulere litt på om vi vil se de letteste spurterne med å neste års ritt. Det kan bli i overkant hardt for en del av dem nemlig. Men kun de som følger med neste sommer fra 27. juni får svaret på dette!