Tour de France 2019

Jeg har tidligere sagt at det er høysesong for sykkelritt. Og den er der enda og vil fortsatt var en god stund. Nå når jeg sitter og skriver denne artikkelen er et av årets hoved ritt klare til start om cirka 24 timer. Ja Tour de France starter i morgen i Brussel i Belgia. Gjett om jeg gleder meg. Så åpent som det er i år er det mange år siden det har vært. Flere av de store forhåndsfavorittene har måttet melde avbrudd av ulike årsaker men en del skader, og dermed åpner rittet seg for de som har ligget oppunder de største favorittene.

Tre uker

Som alltid så er det 21 dager med sykling i disse grand Tour’s. Kun to hviledager i løpet av tre uker og det er som oftest mandagene – ikke den første mandagen, men de to påfølgende. Årets utgave starter i Belgias hovedstad Brussel. Og de to første etappene går rundt i Belgia før de sykler over grensen til Frankrike på den tredje etappen og begynner turen sørover mot alper og Pyrénées.

Tour de France 2019

Etappene

Årets utgave starter ikke med en prolog eller en tempoetappe som det har gjort så mange ganger. Men det er rett i full fart og nesten 200 kilometer første dagen. Men det kommer en tempoetappe for lag allerede den andre dagen. Så kommer det flate og kuperte etapper i lett blanding utover allerede fra den første uken. Fordelingen på etappene er; lag tempoetappen er nevnt og så kommer det en individuell tempoetappe utover i løpet – men den kommer faktisk allerede som 13. etappe – ganske mye tidligere enn hva som har vært normalt tidligere år. Altså en lagtempoetappe, en individuell tempoetappe, sju etapper i fjellene med målstreken på en topp, sju flate etapper som man regner med blir massespurter og fem mellomharde eller mellomkuperte etapper som mye kan skje på.

Godt år for Norge

Godt år for Norge

Tour de France har aldri vært så stort for Norge som det er i år. Da tenker jeg ikke på tilskuere eller tilhengere, men på antall ryttere som skal delta. Det er nemlig seks norske ryttere som skal starte første etappe i Brussel, og så mange har aldri tidligere startet i samme TdF. Flere av de rytterne er vel nesten selvskrevne, men det er også et par nybegynnere. De som er nesten selvskrevne er vel Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. De har stor erfaring fra dette rittet. Så er det to som sykler sitt andre TdF og det er Vegard Stake Laengen på samme laget som Kristoff, og det er Amund Grøndahl Jansen som sykler for det norske innslaget blant lagene – nemlig Jumbo Visma fra Nederland. Det norske firmaet Visma har kommet med som sponsor i år i sykkelverdenen. Og de to siste som skal sykle sin første Tour de France er Sven Erik Bystrøm – som også sykler på samme laget som Kristoff. Og det er Odd Christian Eiking som sykler for det Belgiske laget Wanty-Groupe Gobert. Dette er et av fire lag som ikke er World Tour lag, men et prokontinentalt lag. Har du nå vært «våken» så har du også registrert at det er tre norske ryttere som skal sykle på samme laget. Det har heller aldri skjedd tidligere i norsk sykkel historie.