Sykdommens harde verden

Hvordan skal man takle at man før triste meldinger om sykdom i familien? Det kan skje alle og er et meget høyaktuelt tema for alle. Absolutt alle kan bli syke, og når sykdommen først kommer så kan den komme fort. Mange sykdommer kan helbredes i dag, men mange er tøffe å takle men det er ikke livstruende. Noen sykdommer krever liv og andre ikke. Men en sykdom kan forandre alle sitt liv omtrent over natten. Og da tenker jeg både på den som blir syk og de som er nærme den som eventuelt blir syk.

Kreft

Det at noen får kreft er dessverre ganske ofte at skjer her i verden. Sånn er det også her i Norge. Og det kan skje så fort og kan endre så mye.  Kreft er ikke bare en ting. Kreft er en betegnelse på mange forskjellige sykdommer som kan dukke opp på mange steder i et menneskes kropp. Men ordet kreft betyr at det er celler som deler seg ukontrollert eller vokser raskt. Når det da blir for mange av en type celler et sted i kroppen så samles de og det blir til en svulst. Men det finnes både gode og onde arter av slikt. Og er de onde så sprer de seg utover og angriper ofte flere steder i kroppen på sin ferd rundt i kroppen.

Kreft

Raskt

Jeg vet at dette kan skje raskt – nesten skremmende raskt. Og et menneske kan gå fra å være helt normalt til å bli bare «en skygge» av seg selv bare på få uker. Jeg kjenner til et konkret eksempel på dette. Vedkommende er midt oppe i dette og forandres nesten fra uke til uke nå. For bare fire uker siden var verden helt normal, mens uken etter og de påfølgende ukene kom den forferdelige meldingen om ondartet kreft. Så langt jeg vet så er det bukspyttkjertel og muligens bukhule som er noe av den verste plassen en mann kan få kreft. Og mitt konkrete tilfelle så er det snakk om spredning til begge disse to plassene. Men lever i tillegg og muligens lunger også. En meget hissig ondartet kreft med andre ord.

Så vedkommende som var en sosial og omgjengelig person for få uker siden sitter nå og har angst for det som skal skje og er «bare en skygge» av seg selv. Han har store problemer med å innta mat, men forsøker å spise da han vet at det må næring inn i en menneskekropp for å fungere. Men det meste av mat «byr han imot» og han blir «stinn i magen» så snart han spiser bare en liten del av hva han normalt har spist ved et måltid tidligere. Og et menneske som reduserer matinntaket sitt så drastisk taper ganske mye vekt ganske raskt og nettopp det skjer med vedkommende jeg forsøker å beskrive situasjonen til også. Det som skal skje videre er cellegift behandling for å forsøke å stoppe denne ondartede kreften. Og en slik behandling er en meget hard påkjenning for en menneskekropp. Men jeg håper at det går bra i dette tilfellet selvfølgelig og at alt en dag skal bli så normalt som det har vært igjen.