Sykdom – menneske 1-0

Det er garantert mange med meg som har opplevd at sykdommen har vunnet dessverre.

Sykdom – menneske 1-0

Nå har også jeg opplevd dette dessverre. Og når sykdommen først kommer så kommer den raskt. Og ja det er kreften jeg snakker om. Og i dette tilfellet kanskje som jeg har nevnt tidligere her den verste kreften en mann kanskje kan få – bukspyttkjertelen. Får den først skikkelig tak, da er det nesten ingen vei tilbake. Den angriper hardt og brutalt og gir deg ikke mange sjanser. I vårt tilfelle gikk det kun snaut fire måneder fra diagnose til utgangen av livet.

Selve sykdommen

Det kommer ikke mange varsler om at man har blitt angrepet av denne sykdommen. Bukspyttkjertelkreft er derfor en av de kreft artene som veldig ofte dessverre blir oppdaget sent – og ofte for sent dessverre. I vårt tilfelle så kom diagnosen i siste del av august og midt i desember var det slutt. Det gikk utrolig fort – alt for fort. Men gleden midt opp i sorgen, om man kan si det på denne måten, er at pasienten hadde aldri noen smerter så han led. Smerter psykisk fantes garantert, men svært få fysiske smerter. Selv ikke i de siste timene før han sovnet stille inn på sykehuset.

Statistikken

Det å lese statistikk om denne sykdommen er dyster lesning. Det er vel derfor at denne formen for kreft er noe av det verste man kan få omtrent. Gjennomsnittlig levetid etter diagnosen er dessverre ikke på mer enn seks måneder. Da går det raskt. Man «brytes» ned uten å klare å stå imot. Man har store problemer med å ta til seg næring. Det var i hvert fall det som var tilfellet i «vårt» tilfelle. Og siden det ikke kom til noen næring så ble pasienten så svak til tider at også annen form behandling var nesten umulig. Skal man ha noen sjanse til å stå imot denne formen for kreft, så er den behandlingen som gis meget viktig. Vår pasient klarte ikke å fullføre kontinuiteten av cellegift og klarte bare å gjennomføre tre eller fire av totalt sju planlagt cellegiftbehandlinger. Etter dette var det nye kontroll og her ble det dessverre konstatert drastisk endring mot det dårligere. Fra siste kontroll gikk det dessverre kun dager før pasienten sovnet stille inn.

Tiden før og etter

Det er selvfølgelig vondt å oppleve dette og man unner ikke sin verste fiende omtrent å få oppleve slikt. Det å se et menneske «synke sammen» fra å være tilnærmet frisk og rask og til å bli en «skygge av seg selv» på kun noen få uker er skremmende. Og jo nærmere dette er familiært, desto mer skremmende er det når det skjer.

Tiden før og etter

Store mengder medisiner, problemer med å få muskulaturen til å være med på det man ønsker at den skal gjøre, problemer med å gå skikkelig, problemer med å spise, klarer ikke lenger å reise deg opp selv, kroppen forandrer seg fysisk på flere områder og ja listen over ting som skjer er skremmende lang. Dette var kun hovedtrekkene. Det eneste jeg kan si er – sjekk kroppen ofte og nøye slik at kreft blir oppdaget så tidlig som overhodet mulig – da er det større mulighet for å helbrede den!