Kjernemuskulatur

Kjernemuskulatur – kjedelig, men viktig

Har du hatt vondt i ryggen i det siste? Vondt i korsryggen og kanskje også vondt i skuldrene? Dette er dessverre noe mange sliter med. Det er ingen fasitsvar på hvorfor det er slik. Forskere og leger jobber med saken, og har mange teorier. En er at man sitter for mye i ro, vi sitter på kontoret og vi sitter hjemme. En annen er at mange har en dårlig kjernemuskulatur. I tillegg kommer en rekke medisinske utfordringer. 

Alt dette svirret rundt i hodet mitt, da jeg begynte å få vondt i ryggen. Jeg mener selv at ikke sitter så veldig mye i ro i løpet av dagen. Jeg er opptatt av å bevege meg og jeg trener. Så hvorfor skulle jeg plutselig få vondt i ryggen?

Sjekk med lege og fysioterapeut

Jeg elsker google og må innrømme at jeg bruker google aktivt. Så jeg sjekket selvfølgelig hva det store internett mente om ryggplager. Teoriene var mange, og man kan fort bli litt svimmel av alle sykdommene og diagnosene som dukker opp. Jeg valgte å ta meg en tur til legen. Hun tok en helsesjekk og alt var normalt utenom ryggsmertene.  Hennes anbefaling var å ta en tur til fysioterapeut.

De nye reglene for fysioterapi betyr at du nå slipper å tenke på henvisning. Du kan bestille en time og fysioterapeuten avgjør veien videre.  Jeg var heldig og fikk time relativt fort.  Han undersøkte musklene og sener, og jeg har fått beskjed om å trene kjernemuskulatur.

En lettelse egentlig, det var ikke så ille om google kunne gi inntrykk av. Så jeg anbefaler alle å dra til legen først, og få litt fakta på bordet.

Sjekk med lege og fysioterapeut

Hva er kjernemuskulatur?

Jeg trener ganske mye, mener jeg selv. Jeg sitter mye i ro på jobben, men trener etter jobb. Så må jeg innrømme at jeg sitter i godstolen på kvelden. Favoritt tv-seriene på tv, og nettbrett med tre-på-rad, strategispill og tjuett i fanget. Helt normalt ikke sant?

Så da fysioterapeuten sa at jeg hadde for dårlig kjernemuskulatur, ble jeg faktisk irritert. Hvor mye mer er det snakk om å trene? Skal jeg ikke gjøre noe annet enn å trene?

Heldigvis er det ikke bare snakk om mengden, men metoden. Dette er muskelgrupper som har ansvaret for å stabilisere kroppen. Den klassiske six-packen er et synlig bilde på gode kjernemuskler, men de mer skjulte ryggmusklene og ikke minst, de små stabiliserende musklene er minst like viktig. 

Den fokuserte treningen

Har du prøvd «planken»? Den gikk som en farsott en stund og er fremdeles svært populær. Kjendiser, treningsguruer og folk flest har tatt utfordringen og lagt ut bilder av seg selv mens de holder planken.

Denne øvelsen er perfekt for å trene kjernemuskulaturen, men mange gjør den feil. Inkludert meg. Jeg har tatt planken flere ganger, og følte meg trygg da jeg skulle vise fysioterapeuten. Han rettet litt på ryggen, justerte litt her og der, og plutselig kjente jeg at jeg brukte litt andre muskler.

Det er dette, har jeg fått høre, som er den store utfordringen. Mange gjør de rette øvelsene, men de har ikke nok fokus på teknikk. Øvelsen, slik som planken, ser bra ut, men aktiverer ikke de rette musklene. Det er svært viktig å bruke god tid på øvelsen og helst få noen til å observere deg. Kroppen skal bokstavelig talt ligge flat som en planke. Synker du litt ned i ryggen eller du krummer ryggen, aktiverer du ikke de rette musklene.  Enda verre, du vil bruke feil muskler, og risikerer å skade sener og muskler.

En grei huskeregel er at musklene alltid skal være aktiv. Du skal kjenne musklene som strammer seg.

Den fokuserte treningen

Muskelgruppene foran og bak

Kjernen skal stabilisere kroppen og sitter både bak og foran.

På baksiden, altså ryggen, finner du de store ryggstrekkerne og tverrtag/rytagg musklene. Dette er muskler som dreier, trekker og stabiliserer ryggsøylen. Den sørger også for at ryggen kan bøyes bakover. Her er et viktig å tenke at du skal strekke og stabilisere ryggen.

Foran er et magemusklene som stabiliserer. De består av den rette bukmuskelen, de skrå bukmusklene og tverrmusklene. Dette utgjør den berømte og ønskede six-packen. Jeg har trent endel mage opp igjennom årene, men jeg har ofte gjort øvelsene raskt. Jeg vil bli fort ferdig. Nå har jeg lært at dette ikke er lurt. Musklene bygger seg opp, men de blir ikke sterke, bare store. De må stå i spenn så de virkelig får jobbet. Først da kan musklene bli sterke nok til å gjøre jobben sin. Musklene foran skal ikke bare se pene ut, de skal også sikre at kroppen kan bøyes frem, vris fra side til side og bevege bekkenet.

Jeg vil absolutt anbefale alle å ta mer vare på akkurat disse musklene. Ryggplagene mine har nesten blitt helt borte takket være riktig trening. Jeg fikk råd fra fysioterapauten om å bøye og tøye på kroppen. Vri den fra side til side og kjenne etter om noe er vondt eller stramt. Vet ikke helt om six-pack er i min fremtid, men fri fra ryggplager skal jeg bli!