Idrettsåret 2020

Idrettsåret 2020

I året som har gått har vi vært vitne til veldig mye som ikke har gått etter planene og ved inngangen til 2021 ser vi dessverre fortsatt at idretten preges av restriksjoner. I 2020 har det også skjedd veldig mye som ikke nødvendigvis bare har med korona å gjøre, men som er verdt å merke seg. Idrettsverden har mistet noen legender, korona har ført til endringer i idrettsarrangementer og vi har sett noen bemerkelsesverdige resultater og prestasjoner til tross for noe spesielle omstendigheter.

Dødsfall

Det har vært mange dødsfall i idrettsverden som direkte konsekvens av koronaen, men verden har også mistet to legender av helt andre årsaker. Allerede i slutten av januar kom Kobe Bryant sin tragiske dødsfall som en bombe i alle medier rundt om i verden. Uansett om man er glad i basketball eller ikke, er det de færreste som ikke har hørt om Bryant, som er å anse for en av de beste basketballspillerne noen gang. Han døde i helikopterstyrten, hvor hans datter på 13 og sju andre også omkom. I november fikk vi en annen forferdelig nyhet. Nemlig at Diego Maradona døde av hjerteinfarkt, kun 60 år gammel. Særlig for oss som er fotballglade, var dette en utrolig trist nyhet og et stort tap for hele verdens fotballfans. Han var regnet som muligens den beste fotballspilleren noensinne og millioner av mennesker rundt omkring i verden har sørget over denne tragedien.

Endringer i arrangementer

Viruset har medført en helt ekstrem situasjon i idrettsverden. I perioden fra midten av mars til begynnelsen av mai, var det praktisk talt ingen idrettsarrangementer som ble avholdt. Grunnet pandemien har både OL og EM i fotball blitt utsatt med ett år. Det norske herrelandslaget har forresten ikke klart å kvalifisere seg til EM. De aller fleste klubber og idrettsfolk har slitt med å gjennomføre treninger, da de ellers ville ha brutt med smittevernregler. Uansett idrett, har alle hatt store økonomiske tap, da publikum ikke har vært tillatt på de aller fleste idrettshendelser. De aller fleste fotballigaer rundt i Europa har klart å gjennomføre sesonger, dog med forsinkelser, slik at kvalifiseringskamper til Mesterligaen har vært spilt annerledes, altså uten returkamper.

Noen prestasjoner og resultater

Noen prestasjoner og resultater

Norsk idrett har hatt mye å skryte av, hvis man ser tilbake til 2020. Vår Erland Haaland har bare imponert fra kamp til kamp både i Bundesligaen og i Mesterligaen. Hans målteft og vinnermentalitet har fått laget hans, Borussia Dortmund langt og vi gleder oss allerede til neste kamp mot Sevilla. Enda en idrettsutøver vi kan være stolte over er Marte Olsbu Røiseland. Denne jenta har blitt kåret til den beste kvinnelige utøveren i 2020 av den franske avisen L’Èquipe. Hun er faktisk den eneste norske idrettsutøveren som har fått denne prestisjetunge tittelen. Hennes prestasjon under VM i mars, hvor hun tok 7 gull, var det som avgjorde det hele. Videre har vi vært vitne til Bayern München sitt ufattelige fotballår, hvor de har tatt alle trofeer det går an å ta. De spilte blant annet ut Barcelona med resultatet 8-2, som var et sjokk uten like. Lionel Messi ønsket da å forlate Barcelona, men har nå besluttet for å bli i hvert fall ut sesongen. Jeg kunne ha fortsatt med en god del andre prestasjoner, men det får jeg eventuelt komme tilbake til senere.